Succesvol op dieet, succesvol afvallen

Wie heeft er niet in zijn leven wel eens geprobeerd af te vallen?. Er is al veel over gesproken, geschreven en gepiekerd. Mijn naspeuringen naar de ideale manier van afvallen en het succesvolle dieet wil ik met mijn lotgenoten delen. Ik hoop dat de dingen waar ik wat aan heb gehad voor jullie even succesvol zijn als voor mij.

Afvallen, hoe werkt het?

Eerst maar het goede nieuws: je hoeft niet extreem op dieet. Hoe strenger je voor jezelf bent, hoe moeilijker het is om vol te houden. Je vergroot je kansen op duurzaam afvallen door het rustig aan te doen. Iedereen in mijn omgeving die afgevallen is met behulp van een crashdieet is uiteindelijk weer net zoveel aangekomen. Helaas ben ik hierop geen uitzondering. Omdat een crashdieet je eetgewoontes niet verandert, is het verliezen van kilo's slechts tijdelijk. Een dergelijk dieet is ook niet gezond.

De beste manier om af te vallen is te kiezen voor een dieet dat je vol kunt houden.

Afvallen werkt bij iedereen anders

Volgens mij is er geen beste manier van afvallen. Voor de één werkt dit dieet, voor de ander dat dieet. Wat de gemene deler tussen die twee diëten is, is dat ze vol te houden zijn. Ga niet op zoek naar het ideale dieet of afvalmethode, maar lees zo veel mogelijk over afvallen en diëten en praat er zoveel mogelijk over met anderen over afvallen en diëten. De belangrijkste kenmerken voor succesvol afvallen zijn volgens mij:

Afvalt tip, beweeg meer en je hoeft minder streng op dieet

Afvallen is een kwestie van minder binnenkrijgen dan je opmaakt. Als je meer beweegt maak je meer op en als die energie niet via calorieën wordt aangeleverd, gaat je lijf het uit opgeslagen vet halen. En val je dus af! Je hoeft helemaal niet gelijk de marathon te gaan lopen om meer te verbranden. Een stuk wandelen, af en toe de fiets in plaats van de auto zijn misschien allemaal cliché, maar werken wel en zorgen ervoor dat je dieet niet zo streng hoeft te zijn.

Afvalt tip, stel haalbare doelen

Eenmaal besloten dat we wat moeten afvallen willen we gelijk ons 'ideale gewicht' hebben. Om goed gemotiveerd te blijven is het echter belangrijk dat je jezelf haalbare doelen stelt. Als je een halve kilo per week afvalt doe je het hartstikke goed. Meer dan dat en je zult er teveel moeite voor moeten doen en de kans dat je je dieet niet volhoudt is dan veel groter. Een halve kilo per week betekent maar liefst 13 kilo minder na een half jaar en dat is toch een fantastische prestatie!

Afvalt tip, wees bewust van wat je drinkt

We hebben de neiging met name te kijken naar wat we eten als we aan het afvallen zijn. Wat je drinkt is echter net zo belangrijk. Ik dronk bijvoorbeeld iedere avond een liter frisdrank waar net zoveel calorieën in zitten als in mijn avondeten. Ik ben ook overgestapt van halfvolle melk en dergelijke naar magere producten. Dat is even wennen, maar na een paar dagen wil je echt niet meer anders.

Afvalt tip, eet vaker, maar minder

Door vaker te eten zorg je ervoor dat het hongergevoel niet komt. Bovendien schijnt het zo te zijn dat je lichaam op deze manier minder vet aanmaakt.

Afvalt tip, stop met eten als je geen honger meer hebt

"Je moet je bord leeg eten, anders kom je niet van tafel", werd vroeger bij ons thuis altijd gezegd. Dit is dus gewoon helemaal fout!! Als je geen honger meer hebt moet je gewoon stoppen met eten.

Afvalt tip, begin niet aan dieetshakes, dieetrepen etc.

Afvallen met allerlei dieetrepen, zakjes, maaltijdvervangers noem het maar op. Ik heb het allemaal geprobeerd maar niets werkte echt blijvend. Het kost handenvol met geld, zorgt vaak voor een jojo effect en is uitermate moeilijk vol te houden. Een dieet is niet voor even, maar voor altijd daarom moet het ook vol te houden zijn.

Afvalt tip, zondigen mag

Er zijn altijd van die moeilijke momenten tijdens het afvallen waarbij je denkt: "Bekijk het maar, het kan me allemaal niets meer schelen, ik vreet me helemaal vol." Natuurlijk, het is niet goed en je moet het niet in je dieetprogramma opnemen als een vast item. Maar wees reëel, het zal gewoon af en toe gebeuren. Dat is ook geen ramp zolang je je er maar niet door laat demotiveren. Je had het schijnbaar even nodig, iedereen heeft zijn slechte momenten. Jij, ik, iedereen. Maak er geen halszaak van en ga gewoon weer verder.

Dieet regels

Er wordt zoveel gezegd over diëten dat het niet meevalt om nou te bepalen wat wel of niet klopt of goed is. De onderstaande 'dieet regels' en tips hebben volgens mij een positieve uitwerking op het afvallen:

Wees tevreden met wie je bent

Ja, je kunt te dik zijn. Ja, wellicht zou je wat kunnen afvallen. Misschien moet je inderdaad op dieet. Maar misschien ook helemaal niet. Vroeg of laat verliezen we ons figuur van toen we achttien waren. Natuurlijk kun je op je veertigste te dik zijn, maar het is ook niet reëel om je figuur wat je had toen je achttien was als maatstaf te nemen. Hoe eerder we accepteren dat we ietsje ouder worden hoe makkelijker het allemaal wordt.

Succesvol afvallen en dieet.

Het geheim van succesvol afvallen is een realistisch uitgangspunt.

disclaimer | privacy | © 2020 | ikwil-afvallen.nl | sitemap